Khamis, 22 Oktober 2009

puding caramel....

hahahaha...hihihihi..huhuhu...

ini lah 1st time aku membikin kuih yang aku paling gemar....puding caramel....nak ketawa ada..bangga pun ada..akhirnya aku berjaya membuat kuih ini dan mendapat pujian berbintang-bintang..hahahahhaa....sukenyerrr...kat sini aku nak kongsi resepi puding caramel cara aku...

Puding Caramel Ain(sbb cara aku...aku punya suka laa nak letak nama aku..lalala)

Bahan-bahan
bahan A
1 tin susu manis
10 biji telur
1 sudu besar tepung jagung/kastard(mana2 yg korang suka)
1 tin air suam (guna tin susu td utk sukat air)
1 sudu teh essen vanilla (kalau lupa beli pun xpe)

bahan B
3 sudu makan gula pasir
sebatang kecil kulit kayu manis atau 3 batang bunga cengkih(mana2 yg korang suka laa)

cara-cara...
1. Panaskan bahan B di dalam loyang dengan api kecil sehingga menjadi kekuningan. Jangan sampai hangus. Nanti pahit pulak.kalau terbabas tu nasib korang laa..Angkat dan sejukkan.
2.Masukkan semua bahan A di dalam blender. Blendkan sekejap dalam setengah minit. Tuangkan ke dalam loyang berisi caramel. Masukkan ke dalam pengukus. masak selama lebih kurang 30min.Korang x yah tunggu..korang bleh pegi main facebook ke apa ke...

Then.......taraaa...dah bleh makan...eh..jangan makan lagi sbb karang melecur lidah korang...simpan dlam peti sejuk kjap then baru bleh makan....opss..lupa..kalau korang xde pengukus..korang bleh guna kuali buat steambath..hahaha...be creative laa beb...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan